31.07.2021 w w murach Twierdzy w Giżycku odbyło się wielkie święto historyczne „Operacja Boyen”. Oprócz m.in. defilady historycznej ulicami miasta czy też największej inscenizacji historycznej z okresu Wielkiej Wojny na Mazurach, zorganizowano również II Otwarte Mistrzostwa w Gotowaniu Grochówki w Kuchniach Polowych.
Do rywalizacji przystąpili także przedstawiciele naszego regionu. Ich kulinarne zdolności oceniali: Ola Juszkiewicz – Zwyciężczyni 9 edycji MasterChef, Magdalena Siedlecka – Uczestniczka programu Bake Off – Ale Ciacho TVP, Dariusz Baryga Kucharz – Szef kuchni, zawodowy kucharz oraz Jacek Żydok – Uczestnik 9 edycji MasterChef.
Jak się okazało, najbardziej smakowała grochówka stworzona przez członków Stowarzyszenia „Sąsiedzi” z Lubartowa: Sławomira Dudziaka, Jacka Bednarskiego oraz Dariusza Górnego. Wyjazd na konkurs do Giżycka był ich prywatną inicjatywą. W nagrodę otrzymali z rąk zastępcy Burmistrza Giżycka Złotą Chochlę.